donderdag 4 augustus 2011

2011-8-4


Een bevaarbare zijrivier van de Saône is de Seille. Met 4 geheel zelf te bedienen sluizen 40 km lang. Er is weinig bebouwing en er is ook geen weg erlangs. Dit maakt deze zeer bochtige rivier een klein paradijs voor de watersporter. Diep genoeg, zelfs bij de steile graslandoevers, prima wilde aanlegplaatsen. Daar hebben wij dankbaar gebruik van gemaakt. Op drie plaatsen langs het kanaal kan je een boot huren, rustig varen is het daarom helaas niet. De maximale snelheid is 10 km. Dat betekent voor de huurboten vol gas, scherp de bochten nemen, wild water varen dus. Wij lagen met uitzicht op een bocht, die vaak te kort werd genomen en hebben vele (bijna) botsingen gezien. Dit is ons uitzicht, afgemeerd aan een boom.


De bevaarbare Seille eindigt in Louhans. Heel veel vroeger werd per karren het zout uit de Jura naar Louhans toe gebracht en vandaar door monniken naar Tournus per boot vervoerd over de Seille. Het stadje is o.a. beroemd door de 400 meter lange Grande Rue met wederzijds arcaden, uniek in Europa. Onder deze 157 middeleeuwse bogen zijn veel winkels en is het aangenaam wandelen. Wij hebben het met heel veel zon en nog meer met regen ondervonden in de paar dagen dat wij er waren.


Niet alleen door de hoofdstraat met arcaden is Louhans beroemd, maar meer door de maandagse markt met als specialiteit de ‘Marché de Volaille’. Zoals de zondagse vogeltjesmarkt in Antwerpen, kortom een markt met een hoog knuffelgehalte, waardoor de haven overvol is en de vele campings uit de omgeving leegstromen. Kippen, eenden en andere vogels, honden, konijnen ,katten, fretten, alles is daar te zien en te koop. De haven ligt vol met een internationaal gezelschap. Iedereen wil de ‘markt’ zien. Ik heb op zondag met moeite een ligplaats kunnen vinden en moest met de achterkant van de boot tegen een ponton aan leggen. Wel met bescherming aan beide kanten van buur/huurboten met veel fenders lagen we dicht tegen elkaar aan op hetzelfde achterterrasniveau. Tijdens het borreluur verbroedert de haven. Naast ons lagen de ouders van Jacob uit Zuid Afrika. Een ondernemend jongetje, die overal aan boord stapte en veel overbodige informatie over zijn ouders vertelde, die dit tot hun schrik mee moesten aanhoren. Verderop oefende een meisje op haar viool volgens de Suzukimethode 2e jaars, ons nog wel bekend van onze dochter Noortje.
Ik wilde de WIFI-code doorgeven aan een andere Zwitserse buurvrouw, die mij toefluisterde Sssst! Als mijn zoon dat hoort! Hij heeft een herexamen Grieks en studeert nu. Bovendien hebben we gezegd dat in Frankrijk nauwelijks internet is!! Weer verderop lag een Duitser, die al jaren in de V.S. woont en elke vakantie een boot huurt, zijn moeder in Duitsland ophaalt en met haar en zijn gezin 14 dagen rondvaart. Zij was slecht ter been. Maar met wat duw- en trekwerk zat ze als een vorstin op het achterdek. Later op de avond ging de bemanning van de helft van de boten uit eten. De achterblijvers probeerden de in de terrastafel ingebouwde steengril uit of de barbecue. En dat was duidelijk te ruiken. De afwisseling van wild liggen aan een boom en een overvolle haven, alles is mogelijk op de Seille.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten