zondag 28 augustus 2011

2011-8-28

DOMMARIEN

Dommarien is een klein dorpje met 155 inwoners. Er is langs het kanaal een aanlegplaats voor boten, 50 meter van een alleraardigste camping de La Pelletiere. Onderhouden door vrijwilligers uit het dorp. Met verlengsnoeren kan je er stroom krijgen op de boot. Over een Romeinse brug over het ernaast stromende riviertje, de Vingeanne, loop je naar het dorp zonder winkels. Hier hebben wij Heleen en Meint opgewacht.

EN PANNE

Op de camping ontmoetten we Arlette en Mourad Senni in het douchehok. Zij lagen al 3 dagen met pech verderop in het kanaal. Op hun pas 1/2 jaar oude boot was de impeller stuk, een belangrijk onderdeel voor de koeling van de motor. Vrijwel iedereen heeft altijd een reserve aan boord, hij niet, was hem nooit verteld… Deze moest nu besteld worden.
Op de koffie uitgenodigd vertelde de gepensioneerde collega uit Grenoble dat hij tegen het einde van de week terug moest zijn om waar te nemen. Het onderdeel zou er morgen misschien zijn en dan kon hij de volgende haven nog net halen om op tijd thuis te zijn. Maar hij kende zijn vaderland maar al te goed en zag het somber in en hij kreeg gelijk want toen wij 2 dagen later langs het kanaal fietsten lag zijn boot er nog steeds, onbemand, bewaakt door welwillende en hulpvaardige buren. Au revoir à Paris?

PIÉPAPE

Heleen en Meint op doorreis naar Nederland kwamen langs in Dommarien. En een betere camping konden wij ze niet bieden voor hun camper. De volgende dag zijn wij met ze meegereden naar Langres, waar wij later met de boot ook langs zouden varen. Zij zijn drie sluizen met ons meegevaren tot in Piépape, waarna Elsbeth en Heleen met de fiets de auto hebben opgehaald. Later kwam bij ons een Fransman aanleggen met een ‘oude‘ vissersboot uit de Loire, La Bijane. We waren hem in 2009 al eens tegengekomen in Hannover. Hij heeft zelf de bomen uitgezocht, waarvan de planken gezaagd zijn om deze boot naar oud model te bouwen.
We hebben alle drie daar in de stromende regen overnacht. De Fransman moest ´s-ochtends erg veel water uit zijn boot pompen. Ja, ook deze zomer hebben wij ook wel eens slecht weer gehad in Frankrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten