zaterdag 23 juli 2011

2011-7-23



Je ligt in Tournus aan een lange drijvende steiger. Je mag er 2 nachten liggen met gratis stroom en water. Ook hier een hoge kade, maar geen havenmeester. In het hoogseizoen zijn er teveel boten en te weinig steiger. Om 4 uur in de middag ligt alles vol en begint het probleem met afmeren, dubbel liggen etc. Een Fransman in een bootje wil dit laatste echt niet en zeker geen huurboot naast zich. Je zou de Fransen verplicht in de zomer naar het IJsselmeer of naar de Waddeneilanden willen sturen voor een cursus dubbel liggen! Als iedereen uiteindelijk een plekje gevonden heeft is Tournus in diepe rust en biedt de kade een fantastisch uitzicht.



Als je richting Middellandse zee rijdt kom je langs Tournus op de Autoroute du Soleil. Misschien weet niet iedereen dat daar een outlet/destockage is van de Tefalfabriek. Je kan daar voor een beduidend lagere prijs dan in Nederland je uitzet aan pannen aanschaffen! Aan boord zijn wij verrukt van ‘Ingenio’. 7 pannen van klein tot groot passen in elkaar met een apart klik-systeem voor hengsels en deksels. Aan boord zeer ruimtesparend.



Wij zijn nu ruim 3 maanden aan het varen en hebben nog nooit zoveel ziekenhuizen van binnen gezien. Gelukkig niet als patiënt en ook niet in consult. In Tournus troffen wij een bijna intact ziekenhuis uit de Middeleeuwen aan. Hier waren nog de houten alkoven aanwezig met keurig opgemaakte bedden. Er hing geen ziekenhuisgeur, maar van bijenwas waar al het houtwerk royaal mee behandeld is. Vroeger dacht men dat je ziek werd als je te lang vertoefde in een te kleine ruimte, zoals iedereen toen gehuisvest was. Het ziekenhuis bestond daarom uit een grote ruimte van 90 meter lang, 20 meter breed en 20 meter hoog. De ramen waren ook hoog geplaatst. Zo konden ziektekiemen door de vensters verdwijnen… Waren alle bedden bezet, geen nood.: een nieuwe patiënt werd bij een andere zieke in bed geschoven en de ramen wat verder opengezet! Aan het eind van de zaal was een kapel ingericht zodat alle patiënten de dagelijkse mis ook niet hoefden te missen..
Als je daar niet beter van werd in zo’n Hôtel de Dieu !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten