dinsdag 12 juli 2011

2011-7-12



Dijon is een mooie stad, maar je kan er tot juli 2012 beter niet komen, zeker niet met de auto. Er wordt door de stad heen overal en tegelijk een trambaan aangelegd. Een TomTom helpt bij de omleidingen niet meer. Dit overkwam onze buren Piet en Nel, die ons in de haven wilden bezoeken. Ze hebben er bijna twee uur over gedaan om ons te vinden.
Zelfs inwoners van de stad raden hun familie aan om maar met de trein te komen. De weg vragen heeft ook geen zin. Men is de weg hier volledig kwijt! De beroemde praalgraven van Philips de Stoute en Jan zonder Vrees met de wenende figuren van Claus Sluter zijn op rondreis in de VS. Dit om de restauratie van de plaats waar ze normaal liggen in het Palais des Ducs (nu deels stadhuis, ook in de steigers) te kunnen betalen : de grond eronder was n.l. verzakt. Ook in 2012 zijn deze pronkstukken weer te zien... Dus voorlopig niet naar Dijon!
Zelfs de haven was triest voor de 11 euro per nacht. WIFI en wasmachines waren wel beloofd in de Guide Fluviale, alleen niet in de half ingestorte Capitainerie ter plekke, maar op de Camping Municipale, 3 km verderop! Bovendien was de geluidsoverlast van de drilboren voor de werkzaamheden voor de trambaan te erg en zijn wij verhuisd naar de overkant. Daar kon de Camper van Piet en Nel op een parking staan, zodat we weer buren waren!




De haven van Dijon zit vol met waterplanten en is daardoor erg ondiep. De schroeven zaten snel vol met rotzooi... Gedurende onze reis door het Canal zijn wij 3x de ‘sneeuwruimer’ van de VNF tegen gekomen. Die vaart heen en weer met een voor in het water liggend rollend tapijt, waar onderin de planten met twee bewegende messen worden afgesneden, ze vallen op de transportband en komen boven water in een bak terecht.
Ze versterkten de herrie van de bestaande werkzaamheden van de trambaan... De stad zien in 2012 zal wel gaan, alleen afmeren? In 2012 zullen de planten wel weer zijn aangegroeid!



Saint Jean de Losne is een knooppunt van waterwegen. Er monden vlakbij 3 kanalen en de rivier de Doubs uit in de Saône. Stroomafwaarts kom je in Lyon uit in de Rhône. Stroomopwaarts kan je via verschillende mogelijkheden richting Belgie. Er is een grote (verkoop) haven voor 270 boten, er zijn ook veel overwinteraars in deze goed geoutilleerde haven. Maar je ligt beter buiten langs de oude kade in de Saône met een prachtig uitzicht op de brug en de daar redelijk druk bevaren rivier, langs het bij ons zeer goed bevallen Café National. Op de hoek is een geweldig oud en stinkend café vol vliegen met WIFI en PMU.. Het café zat op een middag ook vol met dames. Zij konden op een groot scherm zien hoe het prinsje van Monaco trouwde. De eigenaresse met maar liefst 2 vliegenmeppers op tafel voorop! Het andere scherm met de paardenrennen ging gewoon door met schreeuwende mannen eromheen. Zij moesten hun mond houden, want anders kon Madame het Jawoord niet horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten