zaterdag 23 juli 2011

2011-7-23



Het is onwezenlijk als je in een stadje met 2 kerken midden in Frankrijk opeens een carillon hoort dat ook nog klassieke muziek speelt. Het kostte ons enige tijd om de muziek te lokaliseren. Op een plein speelde het ambulante carillon uit Douai, geplaatst op en aanhanger, waarop 53 klokken stonden met een gewicht van 4045 kg. De klokken zijn in ons land gemaakt in Aarle–Rixtel. Het conservatorium uit Douai wilde het carillonspel uit Noord-Frankrijk in stand houden en schafte een ambulant carillon aan. In de winter kunnen studenten daarop les krijgen en in de zomer worden overal concerten gegeven, zoals vandaag in St Jean de Losne. Een indrukwekkend openluchtconcert.



Na 240 kilometer kanaal is het varen op de Saône even wennen. Een rivier, ruim 100 meter breed, licht stromend, lijkend op onze Lek en de Waal in Nederland. We moeten wennen aan de ruimte opeens. Er zij een paar zeer grote sluizen. Het dragen van een zwemvest is bij het sluizen verplicht. Af en toe beroepsvaart en een aantal zeer grote cruiseschepen, zoals bij ons op de Rijn. Afkomstig uit Arnhem(!), Bazel en Hamburg. Binnendoor hier naar toe varen is natuurlijk onmogelijk voor deze meer dan honderd meter lange en veel te hoge schepen. Met geblindeerde ramen zijn ze door sleepboten (zelf varen op zee mogen ze niet) naar de monding van de Rhône gesleept. Mag de snelheid op het Canal de Bourgogne maximaal 6 km zijn, nu kan de snelheid naar 15 km. Goed om de motoren en de uitlaat schoon te blazen en tegelijkertijd kunnen wij genieten van een heel ander landschap.
Lekker uitwaaien bij temperaturen rond de dertig graden.



Waar de Doubs in de Saône uitmondt ligt het schilderachtige plaatsje Verdun-sur-Doubs. Het heeft een mooi haventje met drijvende pontons en een heuse capitainerie 10 meter hoger dan het water, net als de huizen. Want het water kan hier tot aanzienlijke hoogte stijgen, als het in de Jura hard geregend heeft. De havenmeester wilde mij met de achterkant tegen de kade laten aanleggen. Daar is mijn boot ( rond van achteren met twee dito zwemplateau’s ) niet echt geschikt voor. Toen ik zei ‘je suis désolé’ en verder wilde varen, mocht ik opeens 30 meter verderop langszij aan een kade voor péniches liggen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten