donderdag 2 juni 2011

2011-6-2


Fransje en Norrtje, jullie hebben gelijk , er zijn vissen die bijten! In de haven van Venarey-les-Laumes is het laatste huurbootstation vóór de sluizentrappen richting de tunnel van Pouilly-en-Auxois. Daar mag je gratis liggen en betaalt slechts 3 euro voor de elektriciteit. De haven wordt het hele jaar door bewaakt door een gans. Dat doet die al 4 jaar, iemand heeft hem daar achtergelaten en de vriendelijke vogel zit de hele dag voor de winkel en is er niet meer weg te denken. Als het donker wordt gaat hij de ‘bewoonde’ boten langs, om brood bedelend. Zo ook bij ons. Zeer grote karpers kwamen langs, die de arme vogel in zijn zwemvliezen beten en achtervolgden haar. De gans, genaamd FIFI, voor ons al snel WIFI was snel weg, maar kwam een uurtje later weer buurten, toen de vissen volgevroten waren.



In Les Granges-Grignon lag achter ons het hotelschip en tegenover het oude directeurshuis van de oude steenfabriek. Die is afgebroken maar erachter heeft de oude directeur, wonend in dat mooie huis, een museum gemaakt over de fabriek, waar alleen dakpannen werden gemaakt. De hele zondag was de directeur weg , ’s-avonds kwam hij terug en hebben wij een rondleiding afgesproken om 8.00 uur de volgende ochtend. Ook vertelde hij het jammer te vinden van zijn uitzicht dat het hotelschip er al 4 jaar ligt voor zijn deur. Maar ja, de oude eigenaar, de Duitse architect, ik kon zo zijn adres in Duitsland krijgen, komt elk jaar langs met een kistje champagne als dank voor het oppassen… En de VNF maar zoeken naar de eigenaren van de ‘Joie de Vivre’. Rondlopend in het dorp is het duidelijk wie er in de oude steenfabriek gewerkt heeft. Veel dakpannen die niet verkocht waren werden door het personeel ‘creatief ‘ gebruikt



Op het kanaal van Bourgondië zijn de oevers erg ondiep, slechts 1,40m diep in het midden tot 20 cm aan de kant met losse stenen. Aanleggen is niet goed mogelijk. In vroegere tijden was er veel beroepsvaart bij graansilo’s dat nu over de weg gaat en bij steenfabrieken. Sinds er polyester drainagebuizen gemaakt werden waren ook die niet meer rendabel en zijn in de jaren ’80 alle fabrieken langs het kanaal gesloten. Op die plaatsen lukt aanleggen vaak wel. Zo ook bij Les Granges-Grignon. Een kade waaraan een verwaarloosd hotelschip ligt, ervoor kan je aanleggen. Dat schip kwijnt er al 4 jaarweg, in bezit van een Duits architect. Volgens de sluismeesters is de huidige eigenaar failliet dus zou het nu in bezit van een Duitse bank zijn : niet te achter halen welke (!?). De VNF wil het schip graag weg hebben. We hebben daar 2 dagen gelegen met een fantastisch uitzicht.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten