zondag 19 september 2010

2010-09-19


Na het Étang de Baye verder varend kom je door één van de mooiste stukken kanaal van Frankrijk ‘Les Voûtes de la Collancelle ‘. Het bestaat uit 3 tunnels verbonden door uitgehakte stukken smal kanaal met aan weerszijden beboste rotsen met bovenop eeuwenoude bomen. Je vaart door een groene gleuf in de aarde, destijds met de hand gemaakt, zo smal dat er alleen met lichten geregeld eenrichtingsverkeer mogelijk is. Een fantastische ervaring om hier doorheen te varen.


Hierna volgt de sluizentrap van Sardy, 16 sluizen over 3,5 km. Allemaal door studenten (zonder veel overleg) geregeld. Iedereen heeft 3 sluizen te bedienen. Is de één net klaar met zijn derde sluis omlaag, dan is de volgende net bezig in zijn eerste sluis huurboten op te schutten. Je moet lang wachten, gelukkig mag je in de sluis wachten, want veel aanlegplaatsen tussen de sluizen zijn er niet. En als goede (misschien wel toekomstige) ‘fonctionnaires’ kunnen ze ook alvast wennen aan de tussen 12 en 13 uur verplichte déjeunertijd. Opeens kwam een bazige vrouw om kwart vóór één mij gebieden direct de sluis uit te varen : haar man kwam eraan ! 50 meter vóór ons lag een huurboot in de sluis stil maar zij eiste ruim baan voor haar man !


In de jaren ‘60 werd het Canal du Nivernais gesloten. Dankzij m.n. enkele Engelsen, die er huurboten wilden laten varen is het weer opengesteld voor het toerisme. Thans trekt het kanaal een 50.000 toeristen per jaar, waarvan een tienduizend op een boot zitten. In de winter laat men de panden van het kanaal leeg en in de april weer vol lopen. Minimaal onderhoud dus en een succesvolle oplossing . Er is tegenwoordig ook langs het hele kanaal een geasfalteerde weg voor fietsers, waar zeer veel gebruik van gemaakt wordt, zo hebben wij gezien. Alleen jammer dat de vele sluishuisjes nu leeg staan en de sluizen bediend worden door ‘étudiants’. Een populair baantje, je hoeft alleen een proeve van bekwaamheid te laten zien door 50 meter te kunnen zwemmen. Sluismeesters elders in Frankrijk sluizen altijd, met een mobiel in hun hand om door te geven dat een boot gepasseerd is. Vrijwel altijd staat de volgende sluis al open als je aankomt. Studenten gebruiken hun mobiel alleen voor privé en niet voor hun werk. En zo kom je vaak voor gesloten sluisdeuren. Dat schiet voor ons niet echt op, het duurt langer, maar de performance van de studenten vergoedt veel !
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten