dinsdag 13 augustus 2019



WAAR NAAR TOE? NAAR TANCROU!






Tancrou, nooit van gehoord, maar wij werden uitgenodigd door Vincent en haar kinderen om daar de 70e verjaardag te vieren van onze vriendin Caroline, die in Frankrijk woont en die we al heel lang kennen. Voor haar een surpriseparty en Vincent en haar kinderen kunnen dat erg goed organiseren. Het vond plaats op een bijzondere afgehuurde camping. Bijzonder omdat je kon slapen in b.v. een boomhut, zeilboot in een boom, tipitent, legertent etc. Gelegen aan de oevers van de Marne  was mij beloofd dat ik aan kon leggen aan een steiger. Dat viel tegen want de rivier was ter plekke zeer ondiep en het bleek te gaan om een gammel vissteigertje. Dat kon ik de Gairloch niet aan doen. Bovendien kreeg ik per mail een 'Avis a la Battelerie' van de VNF dat ik zaterdag op de avond van het feest van 10-12 uur ter hoogte van de camping niet mocht varen of liggen vanwege vuurwerk. Verderop in Mary-sur-Marne was bij een restaurant een goed ponton. Daar heb ik uiteindelijk 4 dagen gelegen. Het werd een waanzinnig weekend met etentjes, feesten, live-music en bijpraten met oude bekenden en kennis maken met de familie en vrienden van Vincent en we konden met eigen ogen zien hoe alle kleinkinderen van 'Omalyne' waren gegroeid .'s-Middags waren er Oudhollandse spelletjes, waaraan ook de familie van haar Franse vriend Vincent met veel plezier aan deel nam. Toen het zaterdagavond donker werd was er een groot vuurwerk ter ere van Caroline. Ook de plaatselijke bevolking was daarvan op de hoogte en was in grote getale aanwezig. Precies om 12 uur 's-nachts  kwam er een grote kartonnen taart de camping binnen wandelen, waaruit het oudste kleinkind van Omalyne sprong. Zondagochtend na het ontbijt wilden al haar kleinkinderen wel eens in de taart natuurlijk ! Na de lunch ging iedereen huiswaarts. En op het ponton van de steiger bij onze boot hebben wij met de jarige, Vincent en vriendin Ellen ons te goed gedaan aan de restanten van de lunch en konden we rustig napraten over het feestelijke weekend. 


            CENTRE  NAUTIC POINCY




Een privéhaventje aan de Marne, slechts 1 uur varen van het feest in Tancrou. Dat bleek ons een prima uitgangspositie om vóór het feestweekend heen en daarna weer terug naar toe  te varen. Je hebt er stroom, water en uitstekende wifi. Van de 10 boten die er normaal liggen waren er nu nog 5 over. Één ervan wordt zomers bewoond door Régis die tevens de havenmeester is. Bij terugkomst was er weer een hittegolf en Anna was met haar Mojito  er bij komen liggen. Zie de vorige blog. Die avond aten wij met elkaar. De volgende dag ging Régis met Anna een tochtje maken en werden wij tot waarnemend havenmeester benoemd. Dat was geen zware taak, want er kwam geen boot langs.  Puffend onder de schaduw van grote treurwilgen hebben wij in oase van rust de dag doorgebracht. Met dank aan zwemmen in de Marne en de prima douche.

             SAMOIS  SUR  SEINE

Als je tegen het middaguur ergens aanlegt, vlakbij een restaurant dat langzaam vol loopt, dan kan je ons zeker 10 minuten later aan één van de laatste tafeltjes zien zitten. Zo ook in Samois. Na een voortreffelijke lunch liepen wij op weg naar het centrum langs een huis met een plakkaat : 'Hier leefde en stierf Django Reinhardt'. En even later klonk er livemuziek in de trant van de "Hot Club De France ". In de oude overdekte wasplaats speelde een viertal Duitse musici er zijn muziek. Zij oefenden ter gelegenheid van het jaarlijks Django Reinhardt Festival, dat al meer dan 40 jaar plaats vindt hier. Tot 2016 werd dit drukbezochte festival op een eiland in de Seine gehouden, maar 2 weken vóór de opening  stond het eiland onder water. Sindsdien is het verplaatst naar de paleistuin in Fontainebleau, 10 km verderop. Overal kom je jongelui met gitaren tegen en hoor je wel ergens gitaarmuziek. Er liep ook  iemand met een cello in zijn hand over straat. De camping is één en al Django en verderop heeft een boer een illegale camping op zijn terrein met voornamelijk jongelui uit n.b. Groningen. Compleet met sanitaire voorzieningen, grote tent en ijskasten Die jonge mensen komen er al jaren gedurende de week van het festival. Django Reinhardt was een Sjinti-zigeuner, kon geen noot lezen en was vanaf zijn 18e gehandicapt aan zijn handen door een brand in zijn caravan. Met veel doorzettingsvermogen heeft hij toch gitaar kunnen blijven spelen en zo werd hij de grondlegger van  de gypsyjazz. Ik hou van zigeunermuziek. Maar om de hele dag naar zijn muziek te luisteren... Na zo veel dagen  Django-muziek werd het de hoogste tijd om te verkassen uit Samois, overigens een beeldschoon plaatsje aan de Seine.

1 opmerking:

  1. Wat leuk geschreven! Het was erg gezellig in Tancrou! En waar zijn jullie nu? Xxx Iris

    BeantwoordenVerwijderen