woensdag 17 juni 2015

2015-6-17


SANTENAY

Op het Canal du Centre, richting de Saône, varen we tussen de beroemde Bourgognewijnen. De meest zuidelijke grote wijngemeente is Santenay. Niet alleen bekend om zijn rode wijn, maar ook om zijn water. Het dorp bezit namelijk geneeskrachtige bronnen die al in de Romeinse tijd bekend waren. Omdat de Franse wet toestaat dat in thermale badplaatsen casino's mogen staan heeft ook dit plaatsje van ca 800 inwoners ook een gokpaleis. Je vaart langs een bergrug en ziet dit plaatsje een 50 meter lager liggen. Zoals overal in Bourgogne zijn de wijnen niet goedkoop. Een fles Santenay koop je voor minimaal 12 tot 40 euro. Wij hebben een premier cru, de Clos Rousseau gedronken. Voor de prijs/kwaliteit, nee niet om over naar huis te schrijven. Dat is het probleem bij Bourgognewijnen. Wijngaarden die aan een enkele eigenaar behoren komen weinig voor. Het grondbezit is sterk versnipperd met als gevolg dat per druivenakker zeer uiteenlopende wijnen worden gemaakt. En in mijn geval allemaal Santenay 1e Cru, Clos Rousseau genoemd mogen worden. Kortom, je moet geluk hebben of er veel vanaf weten. Maar we zijn niet allemaal een Hubrecht Duijker! Bovendien is het voor ons aan boord veel handiger om wijn in vracs te hebben dozen van drie, vijf of tien liter. Die zijn veel makkelijker te stouwen en daar vinden wij altijd wel een plek voor. En.... ze rammelen ze niet tijdens het varen.

 

 EEN "TITANICJE"

Op een zaterdagnamiddag werd ons gevraagd of onze boot als achtergrond voor een bruidsreportage gebruikt mocht worden. We hadden het bruidspaar met fotograaf al van verre zien aankomen. Elsbeth nodigde ze uit om aan boord te komen om een "TITANICJE" te doen. Ik heb de film The Titanic niet gezien, maar zo noemt Elsbeth jong geluk op de voorplecht. Behoedzaam tilde de bruidegom zijn poppetje met haar hoge hakjes aan boord en leidde haar naar de boeg van de Gairloch. En daarna was het klikken met de camera en we hopen dat het met het bruidspaar en onze boot beter afloopt dan in de film.

TOURNUS

Na het Canal du Centre kom je bij Chalon op de rivier de Saône. Afgelopen weken had het veel geregend. Dat betekent hoogwater en veel stroming. De vele hotelboten zaten vast omdat ze door de hoge waterstand niet meer onder de bruggen door konden varen. Bij onze entree op eindelijk weer ruim water was de scheepvaart net weer toegestaan. Het water stroomde nog wel met 5 km richting het zuiden, wat bij aanleggen aan een steiger voor veel (huur)boten problemen gaf. In Tournus is veel historie en dus veel te zien. Elsbeth had dit keer meer oog voor de overkant met het hotel, waar we jaren geleden op weg naar het zuiden overnacht hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten