maandag 27 april 2015

2015-4-27

                       
 
NET ZO KOUD ALS IN NEDERLAND
 
Voor het mooie weer konden we net zo goed thuis blijven. Briare ligt in midden Frankrijk en er heerst  hier een landklimaat. Het heeft afgelopen winter amper gevroren laat staan gesneeuwd. We hadden onze auto nog ter beschikking en hebben daar veel uitstapjes mee gemaakt. Het weer was niet veel en als het bewolkt is maakt dat elk Frans stadje nog grijzer. Behalve op het  grote plein in Briare. Daar is onze stamkroeg. Bij binnenkomst komt de koffie er direct aan en krijgen wij een hand: ça va? Daarnaast zetelt een prima slager en aan het einde staat de kerk. Midden op het plein is een stambeeld/buste van de grote weldoener van Briare, Jean Felix Bapterosse. Daaromheen worden de eerste viooltjes in het perk al vroeg geplant geplant en staan de mooi gesnoeide boompjes vroeg in het jaar in bloei. Als eerbetoon voor deze geliefde inwoner.
 
                                       
 
EEN RECHTER IN HONGERSTAKING
 
Dit niet alledaagse bericht stond ook in de plaatselijke krant. Bij een loodgieter uit Briare werd in 2011 voor 17000 euro gestolen. De loodgieter ging met zijn vriend, rechter Georges Domergue, wonend in de rue Buyzer 46 ook in Briare (staat allemaal zo genoteerd in de krant) naar de gendarmerie om aangifte te doen. Niet na overleg met de procureur-generaal in Montargis te hebben gehad, die de politie alvast van hun komst verwittigde. Op het bureau kregen ze te horen dat ze de volgende dag maar moesten terugkomen, er was geen tijd. En ja, het telefoontje van de procureur-generaal hadden ze wel gekregen, maar een rechter had geen jurisdictie om de gendarmerie orders te geven voor b.v. een sporenonderzoek. Rechter George staat bekend als een koppig man. Bovendien werd  de loodgieter bejegend met de woorden: wie hij wel niet dacht dat hij was om hulp te vragen aan maar liefst twee magistraten? Kortom het laat zich raden in welke richting het gesprek ging. De rechter diende een klacht in vanwege het niet opvolgen van de instructies van de procureur. De agenten daarentegen beweerden te zijn behandeld als nietsnutten, die nergens voor deugden. De zaak kwam uiteindelijk voor het hof van appel in Orleans. Rechter Georges werd verweten dat hij zijn titel misbruikt heeft in deze zaak. Hij werd gedegradeerd van magistraat 1 naar magistraat 2. Hij liet het er niet bij zitten. Via collega's en de minister van justitie, dat heet hier 'La garde des Sceaux' is de zaak verwezen naar de Raad van State. En om zijn zaak kracht bij te zetten om dit alles te lang ging duren, ging hij in hongerstaking en haalde de pers erbij. Dit heeft geholpen. De raad van State oordeelde dat er grote fouten zijn gemaakt en er komt een nieuw onderzoek door een hof van appel in een ander departement. Na 26 dagen kon de rechter weer eten. Later vertelde de vrouw in de Presse, waar ik altijd mijn plaatselijke krant koop het volgende: Een oudere dame van 90 jaar was een dagje weg en bij thuiskomst was de helft van haar inboedel verdwenen. Met de buurman ging zij naar de gendarmerie om aangifte te doen. Tja, dat kon natuurlijk niet direct. Zij moest zondagochtend maar terugkomen, dan hadden zij tijd.... De gendarmerie in Briare heeft het vast erg druk!
 
                         
 
HET FEEST VAN DOOR
 
Om de opening van het nieuwe seizoen te vieren bedacht de onvolprezen havenmeester van Briare, Dorothé Maas een enorm feest van twee dagen lang. Het begon met een optocht op vrijdag van 26 gepavoiseerde boten, waaronder een stoombootje de Vulcania met stoomorgel, al van verre te horen over de beroemde Pont Canal. Op de eerste boot, die van Door, stonden voorop de notabelen van de VNF, het gemeentebestuur en de burgemeester. Ze mochten de burgemeester bij staan het lint door te knippen en het vaarseizoen te openen. Daarna twee dagen eten en veel animaties rond de Pont Canal. In de plaatselijke krant werd deze dagen als een groot succes genoemd. En met name wordt de havenmeester Dorothé geprezen als organisatrice van het geheel. En dat zal niet meegevallen zijn als vrouw en in een land als Frankrijk verschillende organisaties op één lijn te krijgen. Daarom zijn wij extra trots op onze havenmeester ... de Nederlandse Door.
 
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten