maandag 20 oktober 2014

2014-10-20

 

BEFFES

Ten noorden van dit dorp is een kalksteengroeve. De z.g. hydraulische kalk, daar gefabriceerd en vervoerd over het kanaal werd o.a. gebruikt voor de fundering van de Eiffeltoren en de Pont d'Alexandre in Parijs. De groeve zelf is nu volgelopen met water (25 meter diep en kristalhelder) en fungeert sinds de tachtiger jaren als duikcentrum. De hallen, waar de kalk geblust werd zijn nu grote expositie ruimten. En de haven is natuurlijk nu de jachthaven. In 1934 werd er meer met cement dan met kalk gebouwd. Laat nu ten zuiden van Beffes een berg zijn met precies de goede samenstelling voor de productie van cement! Op de dag van het 'Patrimoine' kon je beide steengroeven bezoeken.

 
BELLEVILLE

Het is een dorp van 1000 inwoners zonder centrum met moderne huizen. Waar de naam "Mooie stad" vandaan komt is niet duidelijk. Toch niet van de grootste werkgever, de nabijgelegen kerncentrale neem ik aan!
 

BRIARE

Zo langzamerhand naderen wij Briare, waar de Gairloch zal overwinteren. We worden ontvangen door de vrouwelijke havenmeester Dorothé, die behalve volgend Frans ook fantastisch Nederlands spreekt! Een klein rustig stadje, beroemd om de Pont de Briare, een 663 meter lange ijzeren bak over de Loire. Gustave Eiffel was één van de ontwerpers ervan. We liggen aan een kade met statige huizen met dag en nacht gesloten luiken. Binnen kijken is er helaas voor Elsbeth niet bij. Waar we volgend jaar heen gaan weten we nog niet, maar we gaan in ieder geval door met varen en bloggen!

1 opmerking:

  1. Elsbeth, hartelijk gefeleciteerd met je verjaardag vandaag. Ik lees nog steeds met plezier en hopelijk zien we deze winter. Gérard

    BeantwoordenVerwijderen