donderdag 11 oktober 2012

2012-10-11


DAMAZAN

Ik begrijp dat wij in Nederland op niet veel bijval kunnen rekenen met dit verhaal, met alle regen daar deze zomer. Maar sinds de maand juli heeft het hier in de Lot-et-Garonne amper geregend. Augustus is de op één na warmste maand sinds 2003.De waterstand in dit gebied is zo laag dat er sinds half augustus door de boeren geen water meer uit het kanaal en ook de Garonne gepompt mocht worden om hun akkers te besproeien. En om de 50 meter ligt er in het kanaal wel een pijp in het water voor dit doel. Er was geen verbod voor de pleziervaart afgekondigd, die mochten rustig door varen en sluizen. Dat viel niet in goede aarde bij de boeren hier. Midden in de nacht is een eeuwenoude plataan omgezaagd en ‘spontaan over het kanaal omgevallen’ om de scheepsvaart te belemmeren. Niemand heeft iets gezien of gehoord natuurlijk! De Gendarmerie is nog steeds op zoek naar Monseigneur X die dit op zijn geweten heeft. En de VNF, totaal verrast, heeft 3 dagen nodig gehad om deze boom uit het kanaal te verwijderen. We hebben er gelukkig geen last van gehad: we waren nog in Aubeterre!



LA FALOTTE

Langs een Canal zijn er soms aanlegmogelijkheden die nergens vermeld staan in een gids. Zo mag je bij La Falotte vrijblijvend aanmeren. Boven op een heuvel is een museum. De eigenaren van dit museum stellen het natuurlijk zeer op prijs als je dan ook hun museum met een bezoek vereerd. Voor 6 euro pp krijg je een anderhalf uur college over mineralogie en fossielen, die zij hun hele leven lang verzameld hebben op hun vele reizen met de Camper. Onze rondleiding eindigde bij de door zijn vrouw gemaakte sieraden. Je ontkwam er niet aan en wij kochten uit beleefdheid een Oeuil du Tigre. Dit tijgeroog blijkt je tegen veel ellende in de wereld te kunnen beschermen, van KNO-klachten tot en met problemen van de geslachtsorganen. Zelfs bij examens geeft het moed, kracht en vertrouwen. Nu we eenmaal weten hoeveel misère we mis kunnen lopen draagt Elsbeth het sieraad dag en nacht!


LA  RENTRÉE

In Frankrijk bestaat geen gespreide zomervakantie. De zomervakantie begint 1 juli en eindigt 1 september. Dan beginnen in het hele land de scholen weer, La Rentrée heet dat hier Kranten en tijdschriften staan vol met adviezen voor ouders waar de beste schoolartikelen gekocht kunnen worden. Brugpiepers wordt geadviseerd een schooltas op wieltjes te kopen i.p.v. de te zware rugzakken. Onder het gewicht van de tas, zelf al 3 kilo, met 5 kilo boeken en ook nog sportkleding zien de leerlingen er meer uit als parachutisten. Vorig jaar was de zwarte tas van Longchamps erg in. Psychologische en kledingsadviezen worden uitgebreid behandeld in de media. Een bijlage van de Figaro wordt iedere jaar aan dit onderwerp gewijd Door de ‘Rentrée´ verandert er veel in Frankrijk. De zomer is in één keer afgelopen. Het dorpsleven ligt plat. Zwembaden worden gesloten. Er is geen land in Europa waar zo veel inwoners een 2e huis hebben als in Frankrijk, meestal in de regio, waar de families oorspronkelijk vandaan komt. De meeste luiken van die huizen gaan per 1 september dicht. Op huurboten in het kanaal zijn geen jonge mensen en kinderen meer te zien. Uitsluitend vrolijke opa´s en oma´s, uit de hele wereld, dat zijn de enigen die je nu nog tegenkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten