donderdag 11 oktober 2012

2012-10-11


LAGRUÈRE

Een gehucht langs het kanaal. Met aan beide zijden een dubbele rij platanen. Je ligt voor het terras van een restaurant in de schaduw van deze bomen. Voor 12 euro kan je daar een 3-gangenmenu eten. Elke middag en ook s’-avonds zit het bomvol en hoor je tevreden geluiden van af het terras tot diep in de nacht. Het enige nadeel is dat in deze tijd onze boot van oranje stippen voorzien wordt. Afkomstig van de platanen en helaas moeilijk te verwijderen. Maar dit nemen we graag voor lief. We lagen bij 35 graden in de schaduw nog te puffen maar we hebben in het restaurant ook 2x heerlijk kunnen eten. Vers en met plezier gemaakt.



MAS D’AGENAIS

Vanuit Lagruère fietsten wij elke dag naar dit dorp voor een baguette en een krant. Het bleek dat wij een gedeelte van de Rembrandtroute fietsten! Bij Café Rembrandt namen wij onze café, vlakbij de Résidence Rembrandt. Hoe is de schilder met dezelfde geboortedag als ik in Mas d’Agenais zo bekend hier? In de 19e eeuw schonk de familie Duffour een schilderij van Rembrandt, dat zij op een veiling in Duinkerken gekocht hadden, aan hun geboortedorp. ‘Christus aan het kruis` was één van de zeven schilderijen, die in opdracht van de toenmalige Prins Hendrik van Nassau door Rembrandt gemaakt zijn. Hoe het schilderij op een veiling terecht kwam is niet duidelijk. De andere zes zijn te zien in de Pinacotheek in München. Het is al een keer geprobeerd zonder succes om te stelen. De waarde is heden ten dage geschat op een 45 miljoen euro! Het vrij donkere schilderij is naar men zegt nu goed beveiligd en te zien in de vrij toegankelijke kerk in Mas d’Agenais. We ontmoeten daar enkele Nederlanders, die per fiets vanaf Bordeaux naar Sète aan de Middellandse zee of vice-versa fietsten langs het Canal des Deux Mers en net als wij benieuwd waren naar het schilderij van onze landgenoot Rembrandt in zuidwest Frankrijk.



DE MARKT

Hoewel het aan het weer niet te merken is, zie je aan de kleuren in de natuur dat de herfst in aantocht is. Zo ook op de markten, waar de plaatselijke boeren hun producten verkopen. In mei de aardbeien, in juli de meloenen. In september liggen op de Marché Fermiers de Chasselas druiven (met zelfs een Appelation d’Origine Controlée vermelding) uit Moissac, de pruneaux d’Agen (gedroogde pruimen ook met AOC-vermelding). En natuurlijk de verse noten, vijgen en vele soorten champignons. De boeren staan op de markt met zelf in het bos geplukte wilde cèpes, Boletus edilis en de trompettes de la mort, oftewel de truffels voor de arme man. Van deze mix van wilde paddenstoelen kun je in een heerlijke omelet verwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten