dinsdag 9 augustus 2016

2016-8-9

BAZEL
Eenmaal op de Rijn zijn wij stroomopwaarts naar Bazel gevaren. Als je zo dichtbij bent laat je zo'n kans niet liggen. Veel vrachtvaart en in de buurt van de stad wordt de vaarweg smaller, dus nog meer stroming. Bij veel geladen tankers was een sleepboot nodig om ze door de stad te slepen. En een maand geleden stond het water door ook de vele regenval in Zwitserland zelfs twee meter hoger dan nu! Wij kropen een jachthaven 2 kilometer vóór de stad in. Dat was nog wel een klus met de forse stroming. Daarna keken we onze ogen uit naar wat ons aan boten passeerden, raceboten, watertaxi's, pontjes, tankers, containerschepen, vrachtschepen rijen dik en enorme cruiseschepen, samen goed voor meters hoge golven. Het centrum en de fraaie Altstadt was vanuit de jachthaven makkelijk te bereiken, fietsend langs het water en het oude havengebied. In afwachting van nieuwe bebouwing zijn er kunstenaarsateliers in containers en met sloophout gebouwde café s en restaurants gebouwd. Opgezet door oude hippies uit Berlin. Een zogenaamd 'Freiluftgebiet', waar de jongeren uit Bazel graag komen. Bazel is een indrukwekkend mooie keurige en  levendige stad. En waag het niet iets te doen wat verboden is! Wij fietsten nog al makkelijk tegen het verkeer in en op het voetpad... Meerdere malen zijn we door attente inwoners  terecht gewezen, dat mocht absoluut niet! Wij zijn onze Amsterdamse fietsmanieren nog steeds niet kwijt geraakt.
DE RIJN ALS ZWEMBAD
Dat kan in het zwembad 'Rheinbad-Breite. In de Rijn gebouwd kan je er zonnen, eten en als het te warm wordt beneden in een kooi in het Rijnwater afkoelen. Zonder badmeester, geen toezicht in dit zwembad. Als je goed kunt zwemmen ga je helemaal niet in de kooi, maar kan je ook op warme dagen langs de oever met de stroom mee zwemmen. Je kan je kleren in een waterdichte tas in de vorm van een vis stoppen, die je overal kan kopen en die je ook als een soort drijver kan gebruiken. Je moet wel letten op de grote boten en op de twee veerboten die vastzittend aan grote kabels over het water gespannen heen en weer varen. Als je te laat weer aan wal komt heb je wel kans om niet in Zwitserland, maar in Frankrijk of Duitsland aan land te komen. Paspoort ook meenemen in je tas! Wij kwamen op straat twee inwoners tegen in natte zwemkleding, die zich even later midden in de Rijn lieten meevoeren, kilometers ver. Een kwartier later kwamen wij ze op land in dezelfde badkleding weer tegen op weg voor een tweede ronde en spraken hen aan. Zij doen dit elke dag 2 keer. Het water was nu 19 graden en na de tweede keer nemen zij thuis een Kaffee mit Kuche en hun dag kan niet meer stuk.

ZWITSERSE FRANKEN

Na onze eerste fietstocht namen wij op een terrasje een kopje koffie en een biertje. Afrekenen: 9,40 Zwitserse Franken! Ongeveer 9 euro... En er was geen fout gemaakt. Wij wisten van vroeger dat Zwitserland al geen goedkoop vakantieland was. Maar in januari 2015 heeft Zwitserland zich losgekoppeld van de euro en is nu als vakantieland onbetaalbaar voor buitenlanders. Één Zwitserse Frank is iets minder dan 1 euro nu. Zelf verdienen ze in verhouding genoeg om hun hoofd boven water te houden met deze prijzen. En in Bazel, bij het drielandenpunt met Duitsland en Frankrijk gaat op zaterdag iedereen naar Duitsland om voor de hele week inkopen te doen. Voor de winkeliers in Bazel een ramp. In de jachthaven was geen internet en wifi-fon kon ik in Bazel nergens vinden. Dan blijft er nog één plek over! Ons kantoor, de Mac Donalds! Daar zou ook de prijs van een kleintje koffie vast minder zijn. Nee dus. De prijs in Frankrijk bij de Macdo voor een espresso is 1,30 euro. In Bazel had ook Macdo zich aangepast, 3,60  Zwitsers Franken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten