donderdag 19 juni 2014

2014-6-19

 
BRANDBLUSSERS IN FRANKRIJK

Frankrijk is een land vol met regels en wetten. Voor een Nederlander niet altijd te begrijpen en sommige daarvan zijn erg onlogisch. Als je je daaraan ergert moet je niet naar Frankrijk gaan. Het levert wel absurde situaties op. Zoals met brandblussers. Iemand in de haven opperde het idee om vóór wij allemaal vertrekken onze brandblussers voor de jaarlijkse controle na te laten kijken. Er kwam iemand langs om dat te doen. Alle 30 apparaten stonden op een tafel. Slechts één daarvan kon hij nakijken, dat was een Frans apparaat. Aan de andere, d.w.z. Engelse, Duitse en mijn Nederlandse wilde hij zijn handen niet aan branden! Hoewel allemaal met hetzelfde mechanisme was het hem verboden buitenlandse brandblussers te controleren. Het was de "Loi en de Réglementation" die hem dat ten strengste verbood. Hij was niet te vermurwen. We moesten maar Franse apparaten kopen. Dan konden ze in ieder geval elk jaar in Frankrijk worden nagekeken!

BROCANTE

Het is ons weer gelukt. Al jaren kopen wij fotolijstjes met een dik geslepen glas en koperen strik. De prijs voor gave exemplaren is in de loop van de jaren erg gestegen. Maar als we een gaaf lijstje voor een redelijke prijs zien, kunnen we het niet laten. Elk eerste weekend van de maand is er het hele jaar door een antiekmarkt op de Allee François Verdier. Daar kochten wij er twee. En wat komt erin? Dit keer een selfie van onze mooie dochters! En Elsbeth ook weer blij.
IL FUME

Onze eerste woorden Frans. Wij roken al ruim 10 jaar niet meer, maar zijn erg blij als elk jaar bij de eerste keer starten van de motoren er rook verschijnt achter de boot. En 40 jaar oude motoren roken de eerste keer graag na een winter! Na het vervangen van de olie en de filters gebeurde er deze keer niets. Ontluchten, controleren of de rubbers bij de nieuwe filters goed zaten. Niets hielp. De tanks waren ook niet leeg maar voor 1/3 vol. Aan het eind van het seizoen tank ik altijd de tanks vol, maar vorig jaar lukte het niet omdat er iets mis was bij het laatste tankstation vóór onze overwintering Met behulp van de reservetanks aan boord heb ik diesel bijgetankt. Opnieuw ontluchten en...IL FUME!!!! Met dank aan Bruno, rondvaartbootkapitein, die samen met Sylvianne op de Mercator woont, Nigel de Engelse elektro-ingenieur van de Sirius, Matthieu de monteur en Mark Koopmans op afstand in Aalsmeer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten