maandag 29 juli 2013

2013-07-29


BATEAU À VAPEUR

Twee jaar geleden waren wij in Auxonne op het gekanaliseerde deel van de Saône een klein stoombootje tegen gekomen. Kees en Sjouke waren toen bij ons aan boord. Tijdens het ontbijt op het achterdek roken wij een brandlucht. Dan ga je natuurlijk eerst je eigen boot onderzoeken. Geen brand aan boord, maar verderop lag een klein wit bootje met middenin een stoomketel. De Engelse eigenaar was bezig de ketel onder stoom te krijgen. Dit keer lagen wij in Villepinte en daar passeerde ons een klein stoombootje. Wij vertrokken de volgende morgen vroeg voor de eerste sluis. Daar lag deze ‘Lady Sesley’ op stoom te komen. De wederom Engelse eigenaar had tot zijn pensionering bij een aannemer gewerkt van historische gebouwen. En in 2 jaar tijd dit bootje gebouwd van Acajouhout. Per trailer is het bootje naar Toulouse gebracht voor een tocht over het Canal du Midi. In de plaatselijke krant hadden wij al hun verhaal gelezen. Met zijn Franse vrouw, die overigens accentloos Engels spreekt, bevaart hij de kanalen in Frankrijk. Één kilo hout/km en 2 liter water per uur. Het hout sprokkelt hij zelf langs het kanaal. Het zat erin dat wij ‘lockbuddies’ zouden zijn die dag. Vanwege het naderende slechte weer, veel wind en regen wilden wij zo snel mogelijk in Castelnaudery zijn. Wij hebben zelf jarenlang in Nederland met een lage kleine boot gevaren, de Orient en weten maar al te goed hoe lastig dat kan zijn in sluizen zonder verhaalpotten, zeker als je in de sluis 2 à 3 meter gaat stijgen. Wij stelden voor dat ik als eerste de ovale sluis in zou gaan en zij konden aan onze boot vastmaken. Dat werkte prima. In  drie uur tijd hebben wij zo 12 sluizen gepasseerd. Je had wel het gevoel een continu werkend barbecue naast je te hebben. En tot 2 dagen later kon je nog de houtgeur waarnemen in onze slaapkamer achter. We waren vergeten de raampjes daar te sluiten! Dit was sluizen met een Orient gevoel!


WEERSBERICHTEN UIT FRANKRIJK

Het zal vast beter zijn dan in Nederland. Maar... Ook hier is het weer het gesprek van de dag. De temperaturen liggen 5 graden beneden normaal. Er is zeer veel regen gevallen, boven de 1000 meter sneeuwt het dan in de Pyreneeën. Er ligt twee en half maal zo veel sneeuw als normaal en op sommige plekken ligt zelfs meer dan 10 meter sneeuw. Begin juni kon je er nog skiën. Men maakt zich zorgen over de bergetappes in de Pyreneeën in de komende Tour de France. Ook in de Alpen ligt nog heel veel sneeuw. Ons eerste plan was om in april/mei de Rhône en de Sâone op te varen naar St Jean de Losne. Vanwege de te verwachten stroming (bij meer dan 7 km/uur mag niemand daar varen) en de nu al hoge waterstand hebben wij daar vanaf gezien. Vandaag maakte Méteo France bekend dat er een grote kans bestaat, dat er voor West-Europa dit jaar helemaal geen zomer in zit! Laatste keer dat dit gebeurde was in 1816. Als oorzaak wordt genoemd de heftige vulkaanuitbarstingen in Indonesië vorig jaar. Al met al hebben wij ook mooie dagen gehad hier, zeker varend richting Middellandse zee. We gaan nu voor een maand naar Nederland om het weer daar mee te maken. Op 1 juli hopen wij weer terug te zijn in Zuid Frankrijk. Wij varen dan vanuit Castelnaudery verder het kanaal op richting Bordeaux en gaan weer terug naar Toulouse om te overwinteren. En vanaf 1 juli gaan wij ook weer verder met de blog.


 CASSOULET

Dit is een boerenstoofschotel uit de regio waar wij doorheen varen.Toulouse en Carcassonne hebben een eigen versie. Al dan niet met tomatenpuree of lamsvlees. De beroemdste is die uit Castelnaudery. Hoofdbestandelen zijn (veel) vlees zoals worst uit Toulouse, varkensvlees (liefst vetspek), gekonfijt eendenvlees (confit de canard) en ganzenvet. Als groente witte bonen en kruiden zoals tijm, laurier, kruidnagel en knoflook. Langzaam stoven en smullen maar! Ik zou geen entree of dessert erbij bestellen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten