zondag 21 juli 2013

2013-07-21


CARCASSONNE

De weersvooruitzichten voor de komende week waren niet al te best. Veel regen en wind bij een temperatuur van 12-14 graden. Dan liggen wij liever bij een wat grotere plaats. Dit maal was dat Carcassonne. Wij hebben het kanaal nu al 2x bevaren en kennen de plekjes en de goede havens. En de havenmeesters, overigens meestal vrouwen in deze streek. Van te voren bellen en de volgende dag lagen wij op een gereserveerde plek. Vanwege ons ronde zwemplateau achter kunnen wij niet met de achterkant tegen de kade liggen, maar moeten langszij afmeren. Ook dit keer zorgde Stephanie voor ons een prachtig plekje.


TUINTJE WORDT SCHOOLPLEIN.

Zo liggen wij rustig bij een afsluitbaar klein pleintje tussen de Capitainerie en een gebouw van de VNF, de beheerder van het kanaal. Totdat een huurboot aanlegt met 2 Franse families en 6 kinderen. Het tuintje veranderd in een schoolplein. Uitgelaten kinderen rennen heen en weer tot een vader ingrijpt. Hij tekent op de grond vakken met nummers, doet een keer voor hoe je een steentje gooit en vervolgens op één been hinkend de nummers volgend dat steentje opraapt en weer bij start aflevert. Daarna de onvermijdelijke barbecue, die helaas voor de familie mislukte door de toenemende wind. De volgende dag bezochten zij de vesting van Carcassonne en de kinderen kwamen terug met zwaarden, schilden, pijl en boog, hakbijlen en prinsessenjurkjes. De kinderen wilden graag de wapens uitproberen, maar de ouders voorkwamen dit door snel te vertrekken. En zo werd het schoolplein weer ons tuintje.


LE GARDE REPUBLICAINE

Deze ‘Elitepolitie’ is destijds opgericht om de president van Frankrijk te escorteren. In Parijs hebben wij bij hoge uitzondering de stallen van de cavalerie mogen bezoeken, vlakbij de haven. Behalve voor officiële gelegenheden wordt die bereden politie ook ingezet bij rellen en voetbalwedstrijden. Er bestaat ook een afdeling motorrijders. Niet alleen voor begeleiding van de president als hij zich door Frankrijk begeeft. Tijdens grote wielerwedstrijden zoals de Tour de France of Parijs–Nice ‘begeleiden’ zij de koers en de renners. Ik had wel eens gehoord dat tijdens de rustdagen van die wielerrondes zij voorstellingen gaven van acrobatiek op hun motoren. Wij waren in Carcassonne. En ter gelegenheid van de dag van de Gendarmerie in het departement Aude gaven zij op een zondagmiddag op een groot plein een uitgebreide demonstratie van hun kunnen. De middag begon spectaculair met een helikopter boven het plein, van waaruit een gendarme met een herdershond in zijn armen naar beneden zakte. Eenmaal op de grond werd de hond losgelaten wist een autodief aan te vallen door het openstaande raam van de auto  springend! Daarna kwam de bijna 2 uur durende show van de Garde Republicaine. Achterstevoren, ondersteboven met 8 man aan één motor hangend en als slot vijf motoren met alle deelnemers eraan hangend en bovenop elkaar 2 rondjes rijdend. Zeer spectaculair om te zien. Alleen heeft President Hollande aangekondigd dat hij de ‘Garde’ niet meer van deze tijd vindt en fors wil gaan bezuinigen op deze elite-eenheid. In 2010 waren er nog 3000 man, nu nog 2700 en dat aantal gaat nog verder omlaag de komende jaren. Wij hebben hun show, uniek in de wereld, gelukkig mee mogen maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten