woensdag 10 april 2013

2013-04-10

 
 
‘TER  LAND,  TER  ZEE  EN  IN  DE  LUCHT’ EN  DAT  ALLEMAAL  IN   TOULOUSE
In oktober hebben wij veel bezoek gehad. Ellen en Caroline kwamen langs en met hen hebben wij de kroegen en musea van de stad bezocht. Ook Noortje en Robbie kwamen voor een lang weekend naar Toulouse. Het was prachtig weer. Er is geshopped in de stad, we hebben gevaren met de rondvaartboot ‘Capitole’ op de Garonne en de volgende dag een bezoek gebracht aan de trots van Toulouse, de Airbus-fabrieken. De Beluga is de vrachtversie van hun grootste passagiersvliegtuig, de AIRBUS 850. Die ziet er inderdaad uit als een walvis en wordt gebruikt om elders geproduceerde onderdelen (in Duitsland, Engeland en Spanje) naar Toulouse te vliegen, waar de assemblage plaatsvindt. In een immense hal wordt aan drie van die grote vliegtuigen tegelijk gewerkt. Na het vertrek van Noortje en Robbie vonden wij overal in de boot pepernoten en chocoladeletters als stille hint dat Sinterklaas in aantocht was en het tijd werd voor ons om naar huis te komen. Sinterklaas wordt door ons altijd uitgebreid gevierd.
 
 
GRAND  ROND  IN  TOULOUSE
Vlakbij onze haven ligt het Grand Rond. Een cirkelvormig park, 300 meter in doorsnede. Het is eind 18e eeuw aangelegd met rondom een imposant hekwerk. Onder de hoge bomen kon de gegoede burgerij flaneren langs een grote vijver en muziektent. Er staan overal beelden op grote sokkels. Zo staan tegenover elkaar 2 beelden met angstaanjagende wolven met welpen, de één met Romulus en de ander met Remus. Wat die twee stichters van Rome in Toulouse te zoeken hadden? Door Asterix en Obelix mee uit Rome meegenomen? Niemand kent hier het ware verhaal. Iedereen kent wel de Mistral, een vaak krachtige bergwind in het Rhonedal tussen de Alpen en het Centraal Massief, zie een vorige blog in Avignon... Bij Toulouse heb je de Autan, de bergwind tussen datzelfde Centraal Massief en de Pyreneeën. In oktober vorig jaar stak deze Autan op, 3 dagen lang met windstoten tot 150 km/uur. In de haven moesten wij de boten met extra lijnen vastleggen. Hoge bomen vangen veel wind, zo ook in het Grand Rond. Een honderdjarige boom viel om. Boven op de beide beelden, die in stukken van hun sokkel vielen. Dat was het einde van het uitstapje van Romulus en Remus in Toulouse!
 

TERUG NAAR HUIS
We vliegen naar huis via Nice. Met een gehuurde auto hebben wij de plaatsen te bezocht, die met de boot onbereikbaar waren. Albi, Arles en het eigenaardige stadje in de Camargue Saintes-Maries-de-la-Mer, de bizarre pelgrimsplaats voor zigeuners. In het jaar 40 na Christus werden door de Joden in Jeruzalem 8 mensen in een bootje zonder roer, zeilen en proviand de zee opgestuurd. Een rare hobby vroeger, denk aan Mozes en ook Romulus en Remus. Onder deze acht verstoten mensen bevonden zich Maria Magdalena en Maria Salome en hun zwarte dienares Sara. Zij landen na bijna de hele Middellandse zee overgestoken te zijn precies op dit uiterste puntje in de Camargue en nog levend ook! De twee Maria’s werden later heilig verklaard door de Paus, maar de zwarte Sara kon dat schudden. Zij werd wel de patrones van de zigeuners. Alle drie zijn begraven in Saintes-Marie-de-la-Mer. Eind mei komen uit heel Europa de zigeuners naar dit soort van Mekka. Tien dagen lang worden dag en nacht in de kerk huwelijken ingezegend en kinderen gedoopt. Op 24 mei wordt met het beeld van Sara in processie naar en door de branding gelopen. Een dag later eveneens met de beelden de beide Maria’s. Wij waren daar in november... Maar het was in en rond de kerk nog steeds erg druk met veel souvenirwinkels in het in deze tijd zeer rustige stadje. Verder gereden naar de Var hebben wij in Salernes een paar dagen bij Caroline en Vincent te hebben doorgebracht eindigden wij in Nice. Natuurlijk konden wij het niet laten en brachten een bezoek aan de haven. Er lagen op rij een zevental vrijwel identieke superjachten van 35 meter lang, voor de verhuur met bemanning en al voor vele tienduizenden euro’s per week. Onze Gairloch kon makkelijk op het zwemplateau van het schip! En in de haven van Nice eindigen wij de blog van 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten