donderdag 13 september 2012

2012-09-13

DE BAÏSE

Het werd warmer en warmer. De temperatuur liep op naar boven de 35 graden toen onze vriendin Josja arriveerde. Met het vliegtuig naar Toulouse en daarna met de trein (zonder airco, die was en panne!) bereikte zij in de namiddag puffend Agen en kon alleen nog maar uitbrengen ‘WATER’! De hele week zou het 35-40 graden blijven, tijd om een riviertje op te zoeken om te kunnen zwemmen. Dat werd de schilderachtige Baïse met middeleeuwse stadjes als Vianne en Nérac. Er is veel gezwommen door Josja en Elsbeth om zich daarna met douche op het zwemplateau af te spoelen. Goed idee deed goed volgen. Vanuit alle huurboten sprong men in het water. De havenmeester had het er maar moeilijk mee: het is n.l. streng verboden om in de Baïse te zwemmen. Op mijn vraag waarom zei hij: “niet om de kwaliteit van het zwemwater maar dat een lijk in een stromende rivier soms na dagen pas worden gevonden…“ Als lijk kun je dus maar beter niet gaan zwemmen in een rivier in Frankrijk, tenzij je niet gevonden wilt worden! Het was te warm voor de dames om niet te zwemmen en zij hadden een oplossing. Zij liepen 500 meter langs het kanaal naar het Pavillon des Bains du Roi, waar Henri IV met zijn vrolijke hofdames vroeger wel mocht zwemmen. Die hadden het tenslotte ook allemaal overleeft!




NÉRAC

Er zijn namen die wereldberoemd zijn in Frankrijk. Als Jeanne d’Arc of Napoleon in een stadje een dag vertoefd hadden, dan is er altijd een plaquette of standbeeld van hen ter herinnering te vinden. Minder bekend maar in Frankrijk zeer geliefd was koning Henri IV (16e eeuw). Als hertog van Navarra resideerde hij in zijn in Nérac in een groot kasteel, waarvan na de revolutie in 1789 nog slechts één vleugel over is gebleven. Protestants opgevoed trouwde hij met de (katholieke) zuster van de koning François I van Frankrijk. Alle broers van de koning bleven zonder kinderen en zo kwam na de dynastie Valois de familie van de Bourbons via Henry IV aan de macht. Hij verhuisde naar Parijs en werd katholiek, maar in de Bartholomeusnacht, waar in Parijs alleen al 3000 Hugenoten werden vermoord werd hij om zijn verleden gevangen genomen. Na enkele jaren ontsnapte hij, sloot zich weer aan bij de protestanten en vocht tegen de katholieken. Nog steeds koning van Frankrijk heeft hij Parijs weten in te nemen door weer katholiek te worden ‘Parijs is me wel een mis waard’. Hij heeft daarna een compromis weten te bewerkstelligen tussen katholieken en protestanten, het Edict van Nantes, waarbij de protestanten vrijheid van godsdienst kregen (behalve in Parijs!). Daarna heeft hij Frankrijk financieel na alle religieuze oorlogen weer gezond gemaakt. In het dorp Nérac, waar het allemaal begon, was een feestavond, een Nuit Gourmande. Aan lange tafels kon men eten bij restaurants met rockmuziek uit de 80e jaren. En met zijn drieën nog lekker gegeten ook!




SLUIS ALS ZWEMBAD

Vlak voor Agen zijn 4 automatisch geregelde sluizen, dicht bij elkaar. Via een computerprogramma goed op elkaar afgestemd. Maar…. de schoolvakantie is nog niet afgelopen en met de temperatuur boven de 35 graden verandert één van die sluizen ’s-middags in een zwembad voor de plaatselijke jeugd. Springend vanaf een brug in een volle sluis met 4 meter water erin is natuurlijk helemaal het einde. Bootverkeer, komt dan niet goed uit. Drukkend op een knop ontregelen zij het hele sluissysteem maar zorgen zij wel ervoor dat die één sluis steeds vol water blijft en de passage van boten volledig stil ligt. Politie kan er niets tegen doen. Beneden de 15 jaar? Dat is zaak voor de ouders, daar bemoeien zij zich niet mee. De VNF heeft zelf toch besloten de sluizen te automatiseren? Dan is het dus hun probleem! Elke middag is iemand van de VNF bezig om de sluizen weer op gang te krijgen. En zo kregen wij een privé-sluiswachter mee langs de 4 sluizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten