woensdag 22 augustus 2012

2012-08-22


JUWELEN AAN BOORD

Do we need jewels on board? No!!! We liggen in Pommevic samen met een Engelsman en zijn vrouw en zuster in een motorsailor. Je mag er 48 uur liggen met je boot met gratis stroom en water bij een dorp waar alle winkels definitief gesloten zijn. Schaduw krijgen wij van de platanen, die helaas aan het vervellen zijn. Stukken bast knappen van de stam en vallen met veel lawaai op de kant of de boot. Tussen de middag komt nog een Fransman tussen ons in liggen, nadat wij onze boten verlegd hebben. Bij de Engelsman is er ogenblikkelijk een enorme consternatie. De dames zoeken op de kant naarstig op de grond naar … een groene smaragd afgezet met diamantjes, die één van de dames is verloren! Die doet ze alleen aan als ze aan vaste wal liggen zegt ze nog verontschuldigend. Het juweel, als het er al ligt is onder al het bast van de platanen niet te vinden. De volgende dag vertrekt de Fransman en wij verleggen onze boten weer terug. Ik help de Engelsman en zorg voor de elektriciteitskabel. Ik stel voor om die draad door te knippen, hij is nu immers veel te lang. De vrouw zegt direct: niet doen hoor wij hebben ook een kortere aan boord! De Engelsman mompelt iets over Dutch humor tegen zijn vrouw en verontschuldigt zich later: Women and humor, they don’t go together…. Een paar uur later komt er opgewonden gekir uit hun boot. Het juweel is terecht. Het was onder de planken van de middenkajuit gevallen. Misschien wel de beste plaats om het daar te laten. Als verbergplaats na 48 uur zoeken!Zie hier het mooie affiche van het 'Son et Lumière'in Valance-d'Agen
 

 VALENCE D’ AGEN


Onderweg hadden wij van verschillende kanten de tip gekregen om begin augustus in dit stadje aan te leggen. Dan vindt er een Son et Lumière plaats in de haven. Vlak naast de boten aan de waterkant worden tribunes gebouwd en aan de andere kant van het kanaal begint om 22.00 uur de voorstelling. Vanaf je boot kan je alles goed zien en zit je dan 1e rang. Tenminste als er niet een Engelsman met een 25 meter lange en 4.50 meter brede omgebouwde tjalk met stuurhut ruim 60 ton zwaar zonder enige gêne aanlegt aan een 6 meter lang fragiel vingerponton, dwars op de wal in het kanaal. Een ‘decent scipper’ doet zoiets niet, maar in Frankrijk let men daar toch niet op, zo dacht hij. Daarmee verpestte hij niet alleen het uitzicht vanaf de tribunes maar ook dat vanaf de boten voor de hele haven. Zeggenschap over aanleggen in het kanaal heeft de gemeente niet, dat valt onder de VNF, het Franse Verkeer en Waterstaat. De kapitein wilde niet verkassen, toen hem dat verzocht werd door de organisatie en de gemeente. Op de dag van de première is het toch gelukt om zijn boot weg te krijgen tegen 15 vrijkaarten voor de voorstelling! En dat hij alleen aan boord was met zijn vrouw. De kaarten zijn onder alle Engelsen in de haven verdeeld.
TE MOOI WEER

Af en toe krijgen wij berichten door dat het in Nederland niet echt wil zomeren. Welnu, daar hebben wij helemaal geen last van! Één dag van 37 graden gaat nog wel, maar als de temperatuur een week lang tussen de 32 en 37 graden blijft, dan is het aan boord niet meer koel te krijgen. Gaan slapen bij 34 graden in onze slaapkamer en het is in de ochtend nog steeds 28 graden is behoorlijk afzien! In een plaatselijke supermarkt hebben wij de laatste 2 tafelventilatoren gekocht. Inmiddels is het redelijk te harden en is het beter slapen aan boord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten