donderdag 9 augustus 2012

2012-08-09


MONTECH VOOR DE 2E KEER
Met Lydia en Dorien voeren wij weer terug door het zijkanaal van Montauban naar Montech. Zij gingen op onze fietsen terug om hun auto in Montauban weer op te halen. Het was wederom maandag en net zo als vorige week met Gérard en Mieke waren alle restaurants dicht. De pizzabus hielden we voor gezien. Het werd dineren op het achterdak met uitzicht op een kerkhof aan de overkant van het kanaal. Rond 10 uur liepen er aan de overkant honderden mensen één kant op, wel de begraafplaats voorbij. Daarachter was een meertje en een camping. Als afsluiting van de feestweek was er vuurwerk. De Fransen hebben wel hun best gedaan voor mijn 65e verjaardag op 15 juli. Met zowel de 14e als de 16e juli vuurwerk. Ditmaal zaten wij op het voordek, wederom eerste klas.
 

CASTELSARASSIN

Het was al dagen onrustig in Castelsarassin. Vrijdag de 20e juli zou het gaan gebeuren. Er werden folders verspreid dat die dag het dorp gedurende enkele uren in tweeën gedeeld zou worden. De renners van de Tour de France zullen die dag zullen om 12.29 uur dwars door het dorp rijden in één van de laatste etappes, van Blagnac naar Brives-la-Gaillarde, dus verboden oversteken! Twee uur tevoren zat iedereen klaar langs de kant en hielden gendarmes bij zijstraten het verkeer tegen. Voetgangers die per ongeluk een voet op straat zetten werden direct door hen terugfloten. Eerst kwam de reclamekaravaan langs. Fraai verbouwde auto’s, vooral het rijdende bed van het Ibis hotel viel op. En natuurlijk de wagens die met grote vaart langs het parcours reden en van waaruit van alles gegooid werd, petjes, waardebonnen, tassen, zakjes snoep. Het was maar goed dat ik mijn zonnebril op had, anders had ik nu een blauw Haribo-oog! Één minuut later dan in de planning, om 12.30 uur, kwam de kleurrijke stoet renners in grote vaart voorbij. Dat duurde nog geen 20 seconden. Na de lege bezemwagen mocht iedereen weer oversteken van de gendarmes en was de kermis van de Tour de France in Castelsarassin voorbij.


BRUG  IN  MOISSAC

Het is een zeldzaamheid op de kanalen in Frankrijk, maar ze zijn er wel, beweegbare bruggen. In het stadje Moissac ligt een draaibrug, die vanaf 9 uur ’s-ochtends bediend wordt. Om 9.10 uur gebeurt er nog niets. Een oudere Fransman loopt langs en zegt dat de bruggenwachtster wel in de kroeg zal zitten. 10 minuten later komt hij terug met een stokbrood en krantje onder zijn arm. Inderdaad zat zij in het café en hij heeft verteld dat wij voor de brug lagen. Om 9.30 uur werd de brug door een charmante bruggenwachtster zonder één woord maar wel met een vrolijke groet voor ons gedraaid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten