zondag 27 november 2011

2011-11-27


ORCONTE

Kaatje, een stadshondje vooral bekend in het Sarphatipark in Amsterdam en zijn baas en bazin kwamen langs op weg naar het zuiden. Na een lange autorit kwam zij terecht in het dorp Orconte langs het kanaal bij een pas gerooid uienveld en een voedermaïsveld met alleen een bakker als negotie in de omgeving. Zij kreeg direct haar zwemvest om, maar had helemaal geen zin om te zwemmen! Na vele zoektochten naar verloren uien en ook walnoten met Saskia en Vincent kon zij eindelijk uitgeput uitrusten op eigen kussen.

JOINVILLE

De streek waar we ons nu bevinden in het zuiden van de Haute Marne is beroemd om het mandenmaken. Op een 50 hectare staan wilgen, waarvan de z.g wilgentenen gebruikt worden voor een 1200(!) verschillende gebruiksvoorwerpen. Ook in de vele tuinen worden ze gebruikt: in priëlen, met vlechtwerk omzoomde borders en de bomen lijken uit grote manden te groeien. In Joinville, een ville fleurie, zijn prachtige tuinen te bezichtigen ook per internet, zie www.lesjardinsdemonmoulins.fr en de kasteeltuin zie www.haute-marne.fr.

 

LA MARNE

Na Epernay kom je na 200 km kanaal op de Marne, een brede rivier, die ontspringt op het plateau van Langres en die vlak voor Parijs uitmondt in de Seine. Je mag ook weer sneller varen, het ene moment tussen de champagnevelden door. Het volgende moment zie je alleen maar groen. De takken van de bomen groeien aan de kanten in het water en door de vele bochten en de weinige boten waan je jezelf op de Amazone. Zo mooi als de Marne nu eruit ziet, zo verschrikkelijk moet het slagveld zijn geweest in de loopgravenoorlog van 1914-1918.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten