donderdag 7 mei 2020


      IN  APRIL  JARIG, GEEN  FEESTJES


Met name voor de familie van Elsbeth is de maand april een feestmaand.  Voor drie van hen is dat de 4e april. Op die dag, 133 jaar geleden werd haar grootmoeder geboren, achternichtje Vita werd nu 12 jaar en voor broer Kees was het vooral vorig jaar een bijzondere dag : hij kreeg voor het eerst AOW !



Dit jaar wilde Kees dat uitgebreid vieren  op 4 april en zijn zusje Hanneke wilde zelfs overkomen vanuit Berlijn. Hét virus stak daar een stokje voor. Hanneke heeft zich in Berlijn nu toegelegd om haar eigen mondkapjes te maken. En dan zijn ook onze Noortje en haar Robbert in deze maand jarig. In Dubai kreeg een vriendin van Noortje een dochter, Luna. Die is nog niet jarig en moet helaas wachten tot volgend jaar. Fransje was weliswaar een maand eerder jarig maar vierde alle verjaardagen via Whats App-bellen mee en had in Tokyo haar kamer versierd met feestelijke vissen. Deze papieren karpers wapperen bij veel Japanse huizen als symbool van kracht en veerkracht voor kinderen. De karper zwemt tegen de stroom in om een draak te worden.  Een van oorsprong Chinese legende, teruggaand naar de Samoerai. Een kleurig schouwspel in de straten van Tokyo.




Uitgerekend op de verjaardag van Noortje (her)opende Robbert zijn IJscuypje op de Middenweg in Amsterdam. Reden om daar op Noortjes verjaardag een bezoekje te brengen hem te feliciteren en een heerlijk ijsje te eten . Iedereen in de buurt is  blij, de enige mogelijkheid voor een versnapering in  Lockdown-tijd, met inachtneming van de bekende anderhalve meter natuurlijk .




Liesbeth wilde haar verjaardag dit jaar uitbundig vieren in een strandtent in Bergen, dat moest ook uitgesteld worden natuurlijk maar haar vrienden zorgden voor een verrassing tussen de bomen in haar tuin. 





En een jarige leerling van de Jozefschool in Aalsmeer fietste  met een heerlijke traktatie langs al haar klasgenoten.


                                           PASEN 2020


Kleindochter Fiep mocht haar eigen eieren schilderen die 'auto-oma' verstopte in de tuin in Overijssel en die zij de volgende dag zelf mocht gaan zoeken.




Thuiswerken heeft ook het voordeel dat je meer tijd hebt om je 'thuis' eens goed op te ruimen. Onuitgepakte  verhuisdozen uitzoeken en alle overbodige spullen weg  brengen naar een tweedehandswinkel. De Dorcas in Aalsmeer is helaas dicht, ook voor inbreng van spullen.  Net als de meubelboulevards, vaste attractie op 2e Paasdag, ook dicht.



Dan maar naar de vuilstort in Rijsenhout . Vrienden van ons rijden al dagen rond met een volle achterbak.  Door het urenlange wachten daar zijn ze al 3x onverrichterzake terug naar huis gereden!


Dankzij het mooie weer krijgt iedereen zin in tuinieren, ook bij tuincentra dagelijks enorme wachtrijen voor je naar binnen kan.



En kreeg iemand  thuis de opdracht, nu er meer vrije tijd is, om in huis te gaan klussen. Helaas ook voor de bouwmarkten staan al dagenlang files.



Er was geen echte verplichting om thuis te blijven, zoals in zuidelijker landen. Blijf liever thuis, tenzij het niet anders kan was de opdracht.  Dan krijgen heel veel mensen hetzelfde idee ! We zagen het op de stranden en later ook toen Ikea weer open ging. En met Pasen klom iedereen op zijn racefiets. In groepen of naast elkaar, natuurlijk niet op anderhalve meter van elkaar en luid keuvelend over de bizarre tijden waarin wij  verzeild zijn geraakt etc.



Een andere hobby is om op een mooie vrije dag op de motor  te klimmen alleen of met je vriendin maar  het liefst in groepen om over op vooral kleine dijkjes  te motoren. De broer van Elsbeth, Kees, woont op zo'n  dijkje  langs een dode zijarm van de IJssel bij Zutphen. Zijn buurman telde 900 motoren op Paaszondag, die langs hun huizen  scheurden. Het was te gevaarlijk om met de auto vanuit je uitrit de dijk op te gaan.



We wonen nu op een appartement met ruim balkon en missen de tuin van ons vorig huis. Maar met het vooruitzicht van een gedwongen langer verblijf  tot diep in zomer kreeg ook Elsbeth de lentekriebels. Beneden bij de voordeur en op het balkon creëert zij haar persoonlijke  Keukenhof. Want de echte Keukenhof is gesloten.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten