vrijdag 8 mei 2020


HANGJONGEREN  OP  HET  KERKENPAD

         


Het was te verwachten. Scholen dicht en hun leerlingen moeten thuis 'werken'. De kans om ernstig ziek te worden van een coronabesmetting is klein op hun leeftijd. Dat wordt dagelijks verkondigt op TV. Je wilt toch je vrienden weer eens zien. Je zoekt naar plekken die goed verscholen zijn, zonder BOA's in de buurt. Er loopt links van de Karmelkerk een pad naar de Jozefschool toe. Volledig verborgen door het groen van het bomenkerkhof en de kloostertuin. De ideale plek ! Vóór 12 uur 's-middags  zie je ze niet, maar in de loop van de middag tot middernacht is het druk. Muziek, lawaai en veel rommel op de grond na afloop. Wie op het idee kwam is mij niet bekend, maar op een dag was alle rommel opgeruimd. Er hing een grote blauwe vuilniszak aan een boom met opschrift " Jongens s.v.p. dank jullie"! Ze bleven natuurlijk komen, maar het pad bleef sindsdien schoon !


   GROOT  ONDERHOUD  KLOOSTERTUIN





Het begon met het afzagen van 4 populieren tot 2 meter boven de grond in de kloostertuin.  Nodig  voor extra zon voor het grasveldje daarachter, dat werd omgeploegd en in orde gemaakt voor een moestuin voor de kinderen van de Jozefschool. Dat bracht één van de bewoners op een idee. Al 15 jaar na het vertrek van de laatste Karmeliet uit het klooster is niets meer gedaan aan de grote tuin, die er tot dan altijd piekfijn uitzag. Ook de in het zwart-wit geklede Italiaanse nonnen die er later kwamen wonen hadden geen groene vingers. Een doorn in het oog van de bewoners van de Baccarastraat, die tegen een metershoge ligusterhaag aankeken in een totaal verwilderde tuin.  Die ene bewoner stak de sloot over en snoeide de liguster tot 1 meter hoog.  De volgende bewoner had een elektrische heggeschaar en binnen mum van tijd stond over twintig meter lengte de ligusterhaag  er weer netjes geknipt bij. Het woekerende onkruid werd weggehaald en de grond werd omgetoverd tot een sier- en moestuin met in standhouding van de mooie bomen die er al stonden.  Er wordt weer elke dag gewerkt in de kloostertuin. Tevreden staan aan het eind van de dag de bewoners naar het resultaat te kijken van hun geslaagde actie !


         KONINGSDAG  2020



Geen vrijmarkt en geen bezoek van de koning om ergens in Nederland om daar zijn verjaardag te vieren en mee te doen aan koekhappen en toiletpotten gooien.  Koningsdag werd zelfs omgedoopt tot Woningsdag. Alles verliep erg vreedzaam die dag. Dat was anders toen zijn moeder trouwde in Amsterdam. Wij woonden daar  in die tijd en zaten op haar trouwdag met Claus von Amsberg midden in de rellen van : geen woning? dan ook geen kroning. Voor onze deur veel rook en traangas. De dag voor koningsdag belde Ellen  's-ochtends op. Zij is het nichtje van Elsbeth en zou het leuk vinden om  tegen het einde van de middag langs komen met Jesper en hun dochter Yara. Vader en dochter kwamen vanuit Amsterdam naar Aalsmeer gefietst om een duik te nemen in de Westeinder. Daarna kwam de familie bij ons op de thee langs. Yara sprak consequent over het 'Caronavirus' en heeft voor ons zelfs een oranje Caronavogel getekend.


Op bezoek reken je niet in deze tijden en voor een koekje bij de thee fietste Elsbeth naar Deen. Zij  kwam terug met  heerlijke oranje tompoucen.  Op Koningsdag zelf de volgende dag stond er lange rijen auto's bij Vooges voor de lekkerste tompoucen van Aalsmeer op het industrieterrein tot ze op waren. Fransje in Tokyo heeft haar eigen versie van een tompouce gemaakt met cake en marmelade.


Van Fiep kregen we enkele dagen eerder een  brief, de eerste die wij ooit van haar kregen, gericht aan boten-oma en boten-opa. Er zat een zelfgemaakte abstracte tekening in met vage oranje-gele stippen. Bij navraag waren dat geen tompoucen maar mieren !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten