donderdag 1 september 2016

2016-9-1


PUNAISE, PUNAISE!

In Straatsburg kwam een eind aan onze twee AGM-accu's, die voor alle 220 volt aan boord zorgen. Ze werden warm en het rook naar zwavelwaterstof aan boord. Tijd voor vervanging. In de haven van Kayouk in Straatsburg was dat mogelijk. Wij kwamen in het weekend aan, dus pas maandag kon er besteld worden, maar dan zouden er woensdag twee nieuwe semi-tractieaccu's  zijn. Met aan de onderkant plus-min en plus-min. Dat werd dus vrijdag in de namiddag na veel bellen, maar met min-plus en min-plus aansluitingen. Voor een leek  niet zo begrijpelijk, maar nu moesten de al aanwezige accukabels vernieuwd worden. De mecanicien van de haven was met vakantie en het verwisselen van de accu's zou  gedaan worden door  de botenschilder! Ik waagde mijn rug niet aan de elk zeker 50 kg zware accu's. Het was warm en onder veel 'Punaise, Punaise' zijn de oude accu's van boord gehaald en de nieuwe op zijn plaats gezet. Maar nu nog het aansluiten. Het min-plusverhaal begreep hij niet zo en wilde alles gewoon aansluiten. Ik heb zijn responsable erbij gehaald. Die maakte een mooie tekening hoe hij het met de beschikbare accudraden wel kon doen door de accu's 180 graden te draaien. Dat gebeurde natuurlijk weer onder veel ''Punaise, Punaise'. Maar het is goed gekomen, alles werkt weer goed! Als een Fransman 'Punaise' zegt, bedoelt hij geen punaise, maar is dat een net woord voor als wij een drieletter woord zouden bezigen, beginnend met een K en eindigend op een t! Volgens het woordenboek betekent Punaise zoiets als "Verdulleme"! Het bleef een keurige man en hij kon werken.


HET EUROPEES PARLEMENT

We zijn in Straatsburg en wij wilden wel eens zien waar onze Europarlementariers af en toe aanwezig zijn. Om de veertien dagen zijn zij afwisselend in Brussel of Straatsburg, terwijl de administratie van dit alles wordt bijgehouden in Luxemburg, wat niet bij iedereen bekend is. Dit triootje kost ons allemaal bijna 300 miljoen per jaar. En heeft zeker ook bijgedragen tot de Brexit. Van al die miljoenen voor het steeds verhuizen kan je natuurlijk ook leuke andere dingen doen voor de gemeenschap. Je mag de binnenplaats van het imposante gebouw bezoeken na een grondige 'Schipholcheck". Behalve de bewaking  was er niemand, zomerreces van twee maanden natuurlijk! Alle vlaggen van onze Europese gemeenschap hingen vóór de ingang, met de Franse vlag halfstok, na Nice. Als wij een paar dagen later met onze boot langs varen, ook de Duitse, na de aanslag een paar dagen later.


CROQUE MONSIEUR

Josja komt aan boord in Straatsburg en we varen met haar verder op het Canal de Marne au Rhin. En het is zo langzamerhand  een goede gewoonte om met haar als lunch een keer een croque monsieur te nuttigen. Dat deden wij nu in Saverne. Vorig jaar in Dijon was die uitmuntend, nu veel minder. Maar het uitzicht op het vroegere Bisschoppelijke paleis in Saverne met op één van de schoorstenen een ooievaarsnest, we zijn in de Elsas, vergoedde veel. Trouwens het was ook te warm om zelf een broodje te smeren. Al die jaren als Josja aan boord komt loopt de temperatuur ernstig op, want zij neemt altijd mooi weer mee. Ook nu weer :ja hoor bijna een 'canicule'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten