woensdag 7 oktober 2015

2015-10-7


ANTON’S SELFIE
Anton en Betty kwamen voor een paar dagen op bezoek. Zij voeren met ons mee van Tonnerre naar Tanlay en fietsten terug om hun auto op te halen. In Tanlay bezochten wij het kasteel en het leek Anton leuk om een ouderwetse selfie te maken van ons allen met het kasteel op de achtergrond. Fotograferen is zijn hobby en hij wilde zijn nieuwe camera, net gekregen van Betty voor zijn verjaardag uitproberen. Na een paar minuten knopjes drukken en op het getal 8 snelde Anton naar ons toe. In 8 seconden dacht hij ruim de tijd te hebben om zich bij ons te voegen. Onderweg hoorden wij 8x klik, snel achter elkaar. Na 3x is het hem eindelijk gelukt om niet 8 foto's in één seconde, maar na 8 seconden één foto te maken. Wij hebben het uiteindelijke resultaat gezien, we staan er mooi op en het is Anton niet aan te zien dat hij 5 maal een sprintje heeft moeten trekken tussen ons en zijn toestel! We hadden gezellige dagen met elkaar, veel gezien en gedineerd in de enige gelegenheid daar, het restaurant du Port.

 

DE BLAUWE KATHEDRAAL IN SENS
Varend over de Yonne kom je vanzelf in Sens. Een klein stadje met de eerste gotische kathedraal van Frankrijk. In 1135 werd met de bouw begonnen en die is pas in de Renaissance voltooid. Met een gevel met maar één toren en nog gebrandschilderde ramen uit de 12e eeuw. Wij waren daar in een weekend en dan vindt er om half elf 's-avonds een lichtshow plaats geprojecteerd op de gevel van de kathedraal. In Gouda hadden wij jaren geleden zoiets al meegemaakt op de markt op het oude stadhuis tijdens de kerstdagen, toen ook gemaakt door Fransen, befaamde lichtkunstenaars. Op het plein voor de kathedraal gingen alle lichten uit en een dertig minuten lang schouwspel volgde. Met uit grote luidsprekers veel klassieke muziek en verhalen over de bouw van de kerk en de geschiedenis van Sens, geïllustreerd door de lichtshow. De kathedraal kreeg alle kleuren en vele personages werden geprojecteerd. Een indrukwekkend show. De blauwe versie van de kerk sprak Elsbeth het meeste aan.
 


WATERPLANTEN IN HET KANAAL
De algengroei in het water is voor vele booteigenaren een crime. En het Canal de Bourgogne is er berucht om. Op het hele kanaal is er slechts 1 boot met snijmachine met lopende band om ze te verwijderen. Dat zet geen zoden aan de dijk. Sommige boten moeten om de paar honderd meter stoppen om hun wierpot schoon te maken. Die vermijden daarom dit kanaal. Ik heb er aan boord gelukkig weinig last van. D.w.z. je moet wel de dieptemeter uit zetten, die staat constant te piepen dat het te ondiep is. En met beide motoren stationair haal ik de maximale snelheid van 6 km. Alleen niet op een kanaal met veel algengroei. Je ziet de snelheid zakken naar 3 à 4 km. Dan is het tijd om hard achteruit te slaan. Onze motoren roken normaal al veel, maar na zo'n manoeuvre zie je even niets meer om je heen. Groene algenbossen komen boven drijven. Ik doe dit meestal 2x achter elkaar. Laatst ging er bij de rookontwikkeling nog een alarm af. De dieptemeter stond uit, maar het bleek het rookalarm te zijn vóór in de boot in onze kombuis! Dat hadden wij nog nooit meegemaakt.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten