dinsdag 24 april 2012

2012 - 4 - 24We vertrekken met 20 graden uit Parijs, stralende zon. Ook ’s-nachts geen bewolking en windstil. Dat betekent nachtvorst. Nooit gedacht dat ik voor vertrek vroeg in de ochtend eerst het ijs van de ruiten van de boot moest krabben! Met de ochtendzon door de nog bladerloze bomen en een dampende mist over het water op naar de eerste sluis.
Ook daar werden we ijzig verwelkomd door de sluismeester, een soort kabouter Plop met puntmuts en puntbaard. Of wij iets vreemds in het water hadden gezien? Nou nee! Er was namelijk net een ‘cadavre’ gevonden. In de verte hoorden we al van alle kanten sirenes van ambulances en politie, alsof er een grote ramp had plaats gevonden en men zo snel mogelijk (alsnog) eerste hulp wilde verlenen! Door het schroefwater van onze boot is het lijk waarschijnlijk naar de oppervlakte gekomen en door een wandelaar gevonden. ‘Kabouter Plop’
werkte al 18 jaar op de sluis in het Canal lateral du Loing en dit was al zijn 12e cadavre! We voeren verder en rekenden die dag op een bezoekje van de gendarmerie. Maar er gebeurde helemaal niets. Zo kan je kennelijk ongevraagd van een lijk afkomen, varend op een kanaal dus….!Twee jaar geleden waren wij wij hier ook al eens op  rondreis door Bourgogne.Vanaf Moret-sur-Loing loopt het bochtige Canal vlak langs de Loing, met gelukkig wel meer water dan in de rivier We waren vergeten hoe mooi het hier is!

We hebben vorig jaar een blog geschreven over Anglofielen op oude veel te grote Hollandse  beurtschepen. Maar hoed je ook voor Engelsen op zeilboten zonder mas, op weg naar de Middellandse zee.
Hun mast hebben ze al naar het zuiden opgestuurd. Onder bescherming van 2 tot 3 etages fenders ‘spoeden’ zij zich naar het zuiden vanaf Le Havre via de kanalen, die 1,50m diep zijn en de boot, die wij tegen kwamen had zelfs 2 kielen van ook 1,50 meter diep.
Sneller dan 3 km/uur gaat niet, anders schuiven ze over de bodem en zitten regelmatig vast. Deze boten passeren gaat ook moeilijk. Ze kunnen alleen midden in het kanaal blijven varen. Met moeite hebben wij ze na een sluis achter ons kunnen laten. Het is te hopen dat ze beter kunnen zeilen dan sluizen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten