maandag 26 april 2010

2010-4-26


Kun je de boot ook al vóór de sluis ophangen ? Ja, dat kan in België ! Bij de eerste sluis na Maastricht in Lanaye. Deze sluis is 136 meter lang, 16 meter breed en heeft een verval van ca. 14 meter. Als deze sluis zich leegt richting Maastricht dan komt er zo’n enorme plas water richting Nederland dat dit het water in de Maas terugdringt en daardoor het peil een halve meter laat zakken! Om na een minuut of tien, als het water terug richting de sluis stroomt, weer op het oude peil terug te komen. Het was ons al opgevallen dat veel trappen aan de kade verbogen waren. Maar toen bij ons , aangelegd en wachtend op de sluis, de koffie scheef in de bekers ‘hing’ sloeg wederom Elsbeth alarm en konden we de lijn nog net los krijgen. Bij nacht ( in Maastricht ) en mogelijk ontij (voor de sluis) heb je wat aan zo’n matroos !



Luik is de eerste grote stad die je na Nederland binnenvaart, Franstalig, armzalig en al jaren failliet Bijzonder is dat er doorheen varend weinig groen is op de kades en 20 etages hoge flatgebouwen afwisselen met een oud 2 etagehuis.. Elsbeth was 45 jaar geleden hier al met de boot van haar vader. Er is sindsdien weinig veranderd. Ook toen was de zondagsmarkt langs de kade al een begrip Al haar broertjes en zusjes mochten toen wat kopen. Hanneke, de jongste kwam treurig terug : niemand verstond haar. Haar moeder zei : ‘koop jij maar een lapin’ en zo kwam zij terug met een schattig klein konijntje , Luikje genoemd, die jaren in huize van der Hoeven als Vlaamse reus bij de 2 teckels heeft gewoond. De beroemdste Luikenaar was George Simenon, die op zijn 19e jaar verhuisde naar Parijs. Er is thans een wandelroute van alle plaatsen , waar hij heeft vertoefd, n.a.v. zijn 100ste geboortedag.. Veel restaurants hebben ‘recepten van madame Maigret ‘ op de kaart. Allemaal stoofpotten ( ook met lapin !), want getrouwd met een commissaris wist ze natuurlijk nooit door het politiewerk van haar man hoe laat hij thuis kwam…


Vanaf Luik vaar je tot Huy door een troosteloos, veelal verlaten industriegebied., waar opeens in Sesclin een hypermodern voetbalstadion ( type Arena) van Standard Luik verschijnt. Daarna wordt het alleen maar mooier. Na Huy , dus niet er vóór ( bij de kerncentrale ) is een prima jachthaven. . Zo vroeg in het seizoen ( begin april ) is alles grijs en zijn de bomen en rotsen kaal. Wat opvalt zijn de vele knalgele forsythia-hagen die in bloei staan. en daardoor nu extra opvallen. Wij waren hier al eens eerder met onze boot maar dan hartje zomer en bewaren goede herinneringen aan Namen en Dinant en de Belgische Ardennen..
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten