maandag 16 mei 2016

2016-5-19

 
TERUG IN BRIARE.
Na een koud voorjaar kwamen wij aan in ook een nog koud Brrr Briare! Een koud welkom. Er was niet veel te doen in dit stadje van ca 5000 inwoners. Iedereen was tegelijkertijd met vakantie gegaan. De plaatselijke kroeg, die op marktdagen en zondagochtend bomvol zit, was gesloten: congé! Evenals de enige en voortreffelijke slager, ook met congé... We hadden ons al verheugd op zijn Bœuf Cuit en zijn zelf gerookte worst. Is niet te vergelijken met een Unoxworst, daar schijnt nog rook nog vlees in te zitten! De eigenaren van de plaatselijke supermarkt en de Tabac Presse waren zelfs met vakantie, maar hadden gelukkig voor waarnemers gezorgd. En oh ja, ook de stoplichten op het enige belangrijke kruispunt, bij de kerk, de slager en de kroeg op de Place de la Republique knipperden alleen oranje. Als Nederlanders geen verkeerde kleur maar de stoplichten waren dus ook duidelijk met congé! Et alors, bienvenue froide à Briare!

 
 
De overgang van het drukke Aalsmeer naar het rustige Briare is even wennen. We onthaasten snel met wandelingen langs de nu snel stromende Loire en over de prachtige metalen brug, waar wij over enkele weken overheen zullen varen.

 
 
De Nederlandse havenmeesteres Dorothé heeft goed op de boot gepast en we vinden de Gairloch in goede staat terug. Maar ja, er gaat altijd wel wat stuk aan boord. Zo is het verwarmingselement van de boiler stuk. Vooral de overgang van vaatwasmachine in Aalsmeer naar warm water maken met een keteltje voor de afwas viel Elsbeth vies tegen. De capitainerie heeft wel prima douches, rijk gedecoreerd met de Émaux de Briare in jaren zestig stijl. Daar douchen gaf ons het vakantiegevoel van vroeger. Tegen Pasen is iedereen er weer en komt het leven terug in Briare. Ook de luiken van de statige huizen (merendeels vakantiehuizen!) op de Quai, waar wij liggen, gaan weer open en 's-avonds natuurlijk weer dicht als goed Frans gebruik. We raken weer thuis in Briare.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten